Vad gör jag när jag har tappat eller fått något stulet?

En sajt från Nordisk Stöldmärkning med användbara tips

Polisens riktlinjer för stulna-, tappade- och hittade föremål. Alltför många känner inte till vad som gäller idag.

Tusentals personer får tillbaka tappade föremål av Polisen och hjälpsamma personer.

9 av 10 registrerade nyckbrickor kommer tillrätta igen.Stulet, tappat, hittat

BLOGGEN: Stulet, tappat, hittat Om du har tappat något du äger eller om någon har stulit något från dig bör du ringa polisen och anmäla det.

Om du har blivit av med viktiga saker som till exempel identitetskort eller bankomatkort ska du anmäla det till din bank och till den som har gjort identitetskortet samtidigt som du anmäler det till polisen. Då kan till exempel banken stoppa någon annan från att ta ut pengar med ditt kort.

Om du hittar något som någon verkar ha tappat och tar det med dig från platsen där du hittat det ska du anmäla det till polisen eller till den som äger det du hittat inom 14 dagar. Att behålla något som du har hittat utan att anmäla det är ett brott. Polisen måste ta emot upphittade saker. Du måste inte ta hand om saker du hittar.

Det du hittar kallas hittegods. Ägaren har rätt att få tillbaka hittegodset. Ägaren ska betala hittelön, som är 10 procent av det som hittegodset är värt. Om någon till exempel hittar en plånbok med 5 tusen kronor i så är hittelönen 5 hundra kronor. Ägaren ska också betala till polisen om det har kostat pengar för polisen att ta hand om hittegodset.

Om ingen vet vem som äger hittegodset och polisen inte hittar ägaren inom 3 månader blir den som hittade hittegodset ägare till det. Om man vet vem som äger hittegodset och talar om för den personen var den kan hämta det och den personen inte hämtar det inom en månad blir den som hittade hittegodset ägare till det. Då ska den personen betala till polisen om det har kostat pengar för polisen att ta hand om hittegodset.

Om någon har glömt eller tappat en sak i till exempel en affär, skola, sporthall, eller på en buss eller ett tåg måste den person som hittar saken lämna den till någon som arbetar där. Personen som hittar saken får ingen hittelön och det är skolan eller affären som får saken om polisen inte hittar ägaren.

Anmäl till polisen så fort du kan om något blir stulet från dig. Polisen gör en brottsanmälan, skriver upp vad som har hänt och när och var det hände, och gör en brottsutredning. De försöker då ta reda på vem som har stulit. Om du har tappat eller glömt något är det också bra att anmäla det till polisen. Då vet polisen vem som äger saken om någon annan hittar och lämnar in den.

Källa Polisen


Bloggen


Bloggen för inventarier.se

Om företaget

Nordisk Stöldmärkning AB, sedan 1990 utvald leverantör av säkerhetsprodukter till privata/statliga företag, skolor och kommuner.

Växel 073-946 63 65 | info@inventarier.se